Pages

Friday, 11 May 2012

Hachimantai Aspite Line (Corridor of Snow)

Salam wbt..hehe..hari ni agak free walaupun pagi tadi rumah ni kecoh tah macam apa tah..haha, biasala mula nak sesuaikan diri masing-masing duduk di rumah dan belajar di rumah dengan mama yang garang macam singa jadian..eheh..tapi takdela sepanjang masa tu nak jadi singa je tengok jugakla keadaan waktu tu kan..kalau agak ketegaq tak nak dengar cakap mama, mulala berTUKAR..

Ok, hari ni saya update sikit pasal walls of snow tu ye..tapi, saya buat sampai part 2 boleh?hehe..gambar macam banyak, kalau saya nak collagekan rasa macam tak best pulak..tengok dulu camne, kalau tak dan jugak, terpaksa saya collagekan je gambar yang lain tu..

Hachimantai Aspite Line ni  di Iwate, kalau dari rumah kami dalam 30 minit nak ke kaki gunung tu..tapi bila nak naik ke atas tu agak  ambik masa jugak sebab jalan kecik dan bengkak bengkok macam ular kena palu. Aspite Line sepanjang winter dulu memang ditutup jalan ni due to heavy snow tapi dibuka balik pada akhir bulan April selama 20 hari sahaja. Untuk tahun ni, walls of snow yang dibuka adalah sepanjang 26km.. previously dalam 27km. takpelakan, beza 1km je pun. Ini pun kami tak pergi sampai atas sebabnya angin kuat sangat sampaikan kereta bergoyang macam kena goncang je..haha. Ketinggian dinding itu pulak ada yang mencapai sehingga 6 meter. Sangat tinggikan! Lagi satu, buat sesiapa yang nak pergi ke tempat begini dinasihatkan pakai winter clothes ye. Kat atas ni sejuk sangat disebabkan angin yang kuat. Lagi apa ye..takpe , nanti saya update dalam entry lain. Apapun, Alhamdulillah tercapai jugak impian kami nak pergi sini..

 belakang itu adalah Mount Hachimantai..
sekejap lagi kami akan naik ke atas itu..
gambar dari kaki gunung..
dah mula masuk ke dalam tunnel..
di nihon memang banyak sangat tunnel..
selalunya kalau kita nak tempuh kawasan yang bergunung, tunnel memang banyak sangat..
tunnel tu akan dibuat/ditebuk di tengah-tengah gunung itu sendiri..*sori, tak tahu nak terangkan camna*
untuk kes ni pulak adalah untuk snow shelter seperti di dalam gambar di atas..
ehem..saya suka gambar ni..terasa sangat terel..haha
kami pergi 2 kereta je..yang lain tak nak ikut..
sorry, banyak sangatla pulak gambar tunnel..
penulis waktu ni kemaruk ambil gambar tunnel..kononnya nak mengasah bakat yang tak seberapa ada ni :p
tak tahu apa kegunaan besi/tiang ini..
mungkin waktu lain kalau kami datang boleh tahu la kot apa tujuan di letak kat situ..
 subhanallah..
cuba lihat..ada some parts yang tak diselaputi dengan snow kan..
 ada warna tanah yang mengalir di tengah-tengah ..Masya Allah!
 semakin hampir ke pit stop pertama kami..hehe
 sign board yang menyebut jalan ini ditutp bermula dari 5.30pm hingga 8.30..*main agak je..;p*
jangan memandai-mandai nak masuk ke sini sepanjang waktu itu*eheh, itu saya yang tambah*
pit stop pertama..
angin waktu ini sangat kuat..
selepas je kami bergambar di sini, tetiba angin kuat datang..
semua terpaksa berpaling mengadap ke arah signboard untuk berlindung..
serius, memang waktu tu macam berlakon pun ada tau aksi diorang ni..
 aksi fido selepas keluar kereta..
saya rasa memang tempat angin kuat lalu kot*haha..sanagt tak cerdik teori saya ni:p*
saya rasa kalau dia lepaskan rambut dia tu memang boleh nampak betapa kuatnya angin tu..
sampaikan nak tutup pintu kereta pun agak susah..
 ni namanya takdo kojo, carik kojo..
nasibla waktu ni angin kuat tu belum sampai ke sini..sempatla dia naik ke atas tu ..
 waktu ni memang hanya mampu mengucapkan kata-kata pujian kepada Allah saja..
speechless..
 tak tahu nak tulis caption apa dah..
salah satu kekuasaan Yang Maha Esa..
selekoh sangat tajam..kepekaan dan ketenangan dalam pemanduan sangat diperlukan..
*ok, terasa sangat poyos*
Mount Iwate..



dah habis..
nanti saya sambung lagi naa..

p/s:adakah gambar ni sume terlalu besar?
kalau ye next time saya kicikkan sikit..

16 comments:

Qasey Honey said...

Ya Allah cantiknye pemandangan kt sna..beruntung empunya diri dpt mnikmati ciptaan Tuhan di negara lain...QH entah bile la dpt merasainya...huhu...

Cheq Sue said...

teringat sekeping gambar Mt Fuji, suka aje bila tengok... nak menyampainya entah bila ^^

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam kak lia..subahanallah...
sgt cantik!!puas rasanya dpt tgk pic akak yg besar ni..bole rasa angin yg dingin sepoi2 bahase menyapa ke pipi..

untungnya akak... :)

ieedaz @ mama_isha said...

cantek sgtt! bile dapat kesane..sungguh indah ciptaan Allah...untung awak pergi menikmati keindahan alam kat sane...

Hanis MY said...

subhanallah terkedu sat... ehhh tak besau dah cun sesangat... i loike... lawak la komen kamalia siap speaking kelantan tu hik2...

zanzila said...

subhanallah.. cantiknya.. bestnyer lia .. klau la dpt ge sana gak kan... dpt tgk gambar pun jadi...

yatie chomeyl said...

masya Allah cantiknya ciptaan Allah

FnF Simple Life said...

cantik sgt Lia... sy nk dtg cni...fido tu...firdaus kan nama dia... selalu gak dia dtg chiba...

So Shy Lady (SSL) said...

gmba bsar lg mnarik! Ya Allah mmng ralit mnengok smua gmba2 tu. Indah yg amat. trima ksih sudi bkongsi pngalamn klau tak langsung ssl t.tau psl corridor snow tu

Acik Erna said...

salam kamalia..cantik2nya..besar la cantik kamalia..senang nak tengok..loading pun ok je tak lamt pun

ADEEYA said...

Cantiknyaaa :)

Ira said...

Oh dah lama teringin nak sampai sini.. bila lah agaknya.. kalau pegi time summer pon ok kan? ada ice kiri kanan jugak kan?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kirei desu ne
jalan tue jrang org lalu ekkk
sunyi jer...
ader rezeki fuyu next year leh terjah IA @.@

Papa Mifz said...

cantek nyer...jalan raya tuh nampak sungguh mencabar yer..

Aziela said...

Subhanallah.... Cantikkk... Pandaiii photographernya... Gamar x besar pun..just nice dah tu Lia...

Nur-nba said...

Takpe.. ambil gambar tunnel banyak2 pun ok.. Kami dapat tengok puas2.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...